2016. május 12-15.
millenáris park

Programok az OTP Klub Gasztroszínpadon

Május 31. Péntek

17.00 – 17.45   Stílusgyakorlatok galuskára

Három ambiciózus vidéki étterem tehetséges séfje – Pataky Péter (IKON, Debrecen), Túróczki Péter (Tiszavirág, Szeged) és Varga Roland (Chianti Étterem, Veszprém) –mutatja be saját tájegysége jellegzetességeit a galuskán keresztül.


 

18.00 - 18.45   A nagy földieper teszt (Based on Pig)

A Based on Pig (BoP) egy Budapesten működő, a város étkezési kultúráját designer szemszögből vizsgáló autonóm kutatócsapat. A konyhában felhasználásra kerülő alapanyagok, élőlények hagyománya, eredete, feldolgozásának mikéntje után kutatnak. Munkájukat önkéntesekkel és segítőkkel kiegészítve végzik, kutatásaik eredményét - írásokat, prezentációkat, vizualizációkat, videókat - a blogukon publikálják. A Gourmet Fesztiválon A nagy földieper teszttel mutatkoznak be, melynek során 8-10 féle epret vizsgálnak majd a közönség és egy eperszakértő bevonásával. Az akció alapját munkájuk egyik alapmódszere, a BoP Labor adja: különböző beszerzési forrásokból - szupermarketekből, piacról, őstermelőtől stb.- élőben szerkesztett prezi segítségével vezetik le a BoP Labor / Földieper felvonást. A teszt során a közönséggel együtt tanulmányozzák, kóstolják a gyümölcsöket és elemzik az eredményeket. A teszt célja az általánosan kapható földieprek minőségének feltérképezése: színük, formájuk, ízük, áruk és származásuk, valamint ezek összefüggései.


 

19.00 - 19.45   Váncsa István tibeti gulyása

Váncsa István, a szakácskönyv-szerzőként is ismert publicista, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese fellebbenti a fátylat az igazi gulyás titkos történetéről, közben a színpadon hamisítatlan tibeti gulyást főz, ami meglepő mód jobban hasonlít az általunk ma ismert gulyáslevesre, mint ez a bizonyos gulyásleves a régi magyar gulyásos húsra, már amennyiben volt ilyen.


 

20.00 - 21.00   Pâté en Croûte, azaz tésztában sült pástétom egy világbajnoktól - Joseph Viola, Franciaország

A rutinos, Michelin-csillagos éttermekben edződött séf, Joseph Viola a szakma kiváló mestere (MoF), a legszebb lyoni hagyományoknak megfelelően egy igazi francia klasszikus, a Pâté en Croûte, azaz tésztában sült pástétom elkészítését mutatja be a közönségnek. Hazai segítsége Jókuti András lesz, akit tavaly Tain-l'Hermitage-ban komoly séfekkel együtt a pâté en croûte testvériség lovagjává ütöttek.

az oldal tetejére

Június 1. Szombat

12.30 - 13.30   III. Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokság a METRO Vevőakadémia szervezésében – ELŐDÖNTŐK

Az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a Harmadik Országos Nyílt Lazacbontó verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy hagyományos lazacból, a lehető legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a METRO Nagykereskedelem és a Marine Harvest cég biztosítja. A METRO halhoz kapcsolódó kezdeményezéseivel, mint az évről évre a Gourmet Fesztiválon meghirdetett Lazacbontó Bajnoksággal, az áruházi halkóstolóinkkal, valamint a METRO Vevőakadémia kurzusaival azt szeretné elérni, hogy nagyobb figyelmet kapjon ez a nagyszerű, sokoldalú alapanyag és az emberek sokkal könnyebben és gyakrabban lássanak hozzá a halételek elkészítéséhez.
A Lazacbontó Bajnokság nyertesei értékes METRO ajándékcsomagokat kapnak.
Lazacbontó Bajnokság nevezés és versenykiírás itt!


 

14.00 – 14.30   BBC GoodFood

Édes ízek, változatos formák Sallay Fanni műhelyéből, Cake Shop Budapest


 

14.30 - 14.50   BBC GoodFood Gyerekprogram - Cupcake díszítés kiskuktáknak Sallay Fannival

Mégtöbb infó a BBC GoodFood-ról!


 

15.00-15.45   Párosan szép – Gere Andrea és Pauli Zoltán bemutatója (Gere Attila Pincészete és Mandula Étterem, Villány)

Szőlőmag különlegességek Villányból - szőlőmagolaj, szőlőmagliszt, Verjus és élettani hatásuk és gasztronómiai felhasználásuk. Pauli Zoltán, a Gault&Millau sapkás étterem vezetője ezek felhasználásával főz, bemutatja az izgalmas felhasználási lehetőségeket. Természetesen 1-2 Gere bor kóstolása sem maradhat el.


 

16.00 - 16.45   Sajt! 2013: bükki és Gruyéres-i sajtok kóstolója

Hegyi sajtok a Bükkből és a svájci Gruyéresből - Sándor Tamás, az egyik legismertebb hazai sajtmester és svájci kollégája, Niklaus Ott a hazai és a nyugat-európai sajtkészítésről, beszélgetőpartnerük Nemesvölgyi Attila, a Sarki Fűszeres.
Hol tart ma a magyar kistermelői sajtkészítés? Milyenek a hazai sajátosságok, adottságok? Miben jobb (jobb egyáltalán) a svájci sajt? Mi lehet a jövőképe egy hazai farmgazdálkodásban működő sajtmanufaktúrának? Mi motiválja a Gruyéresből hazánkba látogató kollégát?  Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik majd a választ szombat délután a két sajtmester segítségével. A beszélgetés alatt az urak bemutatják legjobb sajtjaikat, melyeket a közönség sorai közt is kóstoltatnak.


 

17.00 - 17.45   Rendhagyó anatómiaóra Péter Annával (Táfelspicc) és Gál Józseffel (Mészársteak)

Két félsertés és két barát, a hentes és az újságíró. Gál Hentesutánzat József a MészárSteakből és Péter Anna, a Táfelspicc rovatvezetője bebizonyítja, hogy mindenki le tud szépen és szabályosan bontani egy félsertést, legfeljebb kicsit lassan.


 

18.00-18.30   III. Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokság a METRO Vevőakadémia szervezésében – DÖNTŐ és EREDMÉNYHIRDETÉS

Az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a Harmadik Országos Nyílt Lazacbontó verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy hagyományos lazacból, a lehető legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a METRO Nagykereskedelem és a Marine Harvest cég biztosítja. A METRO halhoz kapcsolódó kezdeményezéseivel, mint az évről évre a Gourmet Fesztiválon meghirdetett Lazacbontó Bajnoksággal, az áruházi halkóstolóinkkal, valamint a METRO Vevőakadémia kurzusaival azt szeretné elérni, hogy nagyobb figyelmet kapjon ez a nagyszerű, sokoldalú alapanyag és az emberek sokkal könnyebben és gyakrabban lássanak hozzá a halételek elkészítéséhez.
A Lazacbontó Bajnokság nyertesei értékes METRO ajándékcsomagokat kapnak.
Lazacbontó Bajnokság versenykiírás itt!


 

19.00-19.30   Van aki keserűn szereti (Boutiq' Bar)

Az „Édes élet" megkapó ugyan, de a többség által keserűnek ítélt párlatok és koktélok között számos gyógyhatású, érdekes és felfedeznivaló van. Az egzotikusan kesernyés italokról Nagy Zoltán, a Boutiq'Bar tulajdonos bártendere tart előadást, ahol kiderül, honnan ez a sok negatív előítélet és képzettársítás, illetve mitől trendi újra a keserű. Felfedezésre kerül a helyes és helytelen ital-összeállítás, valamint legújabb koktélja, a méltán nagysikerű Unicum szilvával, és megtudhatjuk, miben rejlik a keserű italok tökéletes harmóniája.


 

20.00 - 21.00   Padlizsán Párbaj –Bíró Lajos és Segal Viktor séfek

Segal Viktorról köztudott, hogy mesterien bánik a zöldségekkel, hát még ha azok a számára kedves közel-keleti konyhához kapcsolódnak. Na de Bíró Lajos és a padlizsán??? Vajon Bíró polgárpukkasztó padlizsánja, vagy Segal egzotikus változata lesz idén a befutó? Ez is kiderül a két séf padlizsántusája során.


 

az oldal tetejére

Június 2. Vasárnap

14.00 - 14.45   Gyerekprogram: Kekszbábműhely Viczkó Beával (Kopenka)

Finom vajas kekszet dekorálunk marcipánnal, és nem is akárhogyan! Mindenki elkészítheti saját arcmását a különböző színű marcipánok, cukorkák és egyéb dekorációs kellékek segítségével. A lényeg, hogy igazán ennivaló legyen a végeredmény!


 

15.00 - 15.45   A nagy zöld tojás titka - grillezés Lázár Cheffel (TV Paprika)

A nyár beköszöntével a kerti partik ideje is eljött. Remekül érezhetjük magunkat a jó levegőn családunk, barátaink társaságában, miközben kiváló grillezett finomságokat is készíthetünk, fogyaszthatunk közösen.  A grillezés népszerűsége abban rejlik, hogy könnyű rá előkészülni és nem jár sok mosogatnivalóval, ugyanakkor a grillen készülő ételek elkészítésének is megvannak a maga fortélyai.
Lázár Chef, a TV Paprika séf-műsorvezetője tippekkel, trükkökkel, praktikákkal megfűszerezve mutatja be azt, hogy a grillezés során hogyan lesznek az ételek még ízletesebbek.


 

16.00 - 16.45   Párosan szép – Heimann Ágnes és Zoltán ínycselkedései (Heimann Családi Birtok, Szekszárd)

A Heimann-vendéglátás alapelemei kerülnek bemutatásra, ez saját készítésű finomságokat jelent. Heimannék bemutatják a vendégváró köménymagos kiflit, elárulnak néhány kulisszatitkot is, hogy hogyan kell formázni és milyen kell hogy legyen a tészta, mely tudás anyósról menyre hagyományozódik a Heimann családban.  Fontos, hogy a közönség érezze a frissen kisülő kifli illatát és kóstolót is kapjon belőle.
Kóstolót kínálnak saját készítésű 1 éves sonkájukból, hagyományos sváb szalámijukból is és az idei különlegességüket, a szarvas szalámit is megszelik - a Gemenci erdő gazdag finom vadakban. Közben a családfő, Zoltán szórakoztatja a közönséget a szalámigyártás témaköréből származó történeteivel…
Nem lenne teljes az ínycselkedés egy kis borkóstoló nélkül. 2012-es Fuxlit, 2011-es Kékfrankost és 2011-es Bikavért kínálnak a” hazai falatok mellé hazai bort” jegyében.


 

17.00-17.45   Szentjánoskenyér a csészében - hazai barista bajnokok kreatív bemutatója (Magyar Kávé Egyesület)

Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista, mára azonban egyre több a szakképzett kávémester, s munkájuk legalább annyira összetett és izgalmas, mint egy kreatív séfé. Az idei Országos Barista Bajnokságon öt kategóriában (Barista; Brewers Cups; Coffee in Good Spirits; Cup Tasters; Latte Art) indultak a kávékészítés mesterei. Kiderül, miért kerül szentjánoskenyér a csészébe, milyen a tökéletes tejhab-öntés, hogyan lehet különbséget tenni a hasonló termőterületről származó kávék között érzékszervi próba alapján, mit jelent a filteres technológia TDS mérése és milyen az idei nyertes, alkoholos kávékülönlegesség.
A hazai kávészakma fejlődését jelzi, hogy tavaly két kategóriának is magyar világbajnoka lett. Kis Zoltán a török kávé, vagyis cezve/ibrik legjobbja, Orosz Ákos pedig a Coffee in Good Spirits világbajnoka lett. Idei nyerteseink, Kántor Enikő és Várady Tibor közvetlenül a Melbourne-i világbajnokság után érkezik a fesztiválra, Juhász Edit, Járfás Miklós és Horváth Lajos pedig június végén Nizzában versenyeznek a világbajnoki címért.


 

18.00 - 18.45   (Nem) mindennapi kenyerünk - Juhász Mihály (Jacques Liszt) és Miklós Mihály (Marmorstein) pékmesterek

Mi a saját kovász titka? Kenyérhelyzet ma Magyarországon, kézműves pékségek és minőségi alapanyagok, kis műhelyek a legnagyobb éttermek beszállítóiként. Kovászos kenyér kóstolás.

fotó: Sárosi Zoltán
 

19.00 - 20.00   Gulyáskóstoló és Bocuse d’Or élmények Széll Tamással és Hamvas Zoltánnal (Onyx étterem)

Élménybeszámoló a 2013-as lyoni versenyről.


 

20.00 - 21.00 Gasztromozi

Bocuse d'Or 2013 - gulyással, lángossal, bűvös kockával ('50)
Filmvetítés.

Bocuse d'Or 2013 - Gulyással, lángossal, bűvöskockával... // trailer from E-motion Produkció on Vimeo.

az oldal tetejére

A gasztroszínpad házigazdái Jókuti András (Világevő) és Mautner Zsófia (Chili és Vanilia). A színpad házigazda séfje Kis Sándor (Miele).

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!