Info

Gourmet kérdezz-felelek: mit egyek az idei fesztiválon?

2017.05.11. 14:02

A Gourmet a legátfogóbb és legszínesebb gasztrofesztivál itthon és talán a régióban is. Ez egyben azt is jelenti, hogy sok kiállító lesz, és még több finom, izgalmas étel, amit muszáj lesz megkóstolni. A hatalmas kínálatban könnyű elveszni, főleg, ha valakinek nincs konkrét elképzelése arról, mit szeretne kipróbálni. Nekik szeretnénk segíteni pár tippel. Egy biztos: idén is érdemes több napra kilátogatni a Millenárisra!

 
Ha jól látom, az idén a mangalica lesz a főszereplő. Én ezt nagyon szeretem, de már egy kicsit unom, lesz valami olyan hely, ahol kicsit izgalmasabb formában adják?
 
A Bistro Sparhelt mangalica szalonnája tokhallal, vajas borsóval és füstölt eperrel vagy az Arany kaviár pelmenyije lilakáposztával egyaránt jó választásnak tűnik. Az előbbi egy fokkal extrémebb, az utóbbi viszont az Arany Kaviárosoktól megszokott minőséget biztosan fogja hozni. A Kistücsök citrusos, tárkonyos pájslival, azaz szalontüdővel vár. De ha valami extrém izgalmasra vágysz, akkor az Á table! epres, mangalicás mille feuille-ét neked találták ki. Ez annyira nem szokványos, hogy egyelőre mi sem tudjuk hova tenni…nagyon kíváncsiak vagyunk!
 
És ha nekem inkább a háziasabb ízek jönnek be, hova menjek?
 
Szokták a hazai fine diningot azzal vádolni, hogy mindig csak nyakatekert, faramuci ételekben képesek gondolkozni. Na most az idén a BABEL Budapest tojásos galuskával indít, aminek már híre ment és az étteremben a nemrég indult új menüben is megtartották, nem véletlenül. A Baricska Csárda préselt csülke savanyú káposztával és kemencés füstölt burgonyával is elég jó választás, a Viator Apátsági Étterem mangalica pástétomja hideg tökfőzelékkel pedig igazi klasszikusnak tűnik.
 
 
Lesz BBQ is? Az mostanában olyan divatos!
 
Persze hogy lesz. Kint lesz a Céltorony, többféle húst is föltesznek a szmókerre, úgyhogy ha ez érdekel, nem fogsz csalódni, csak érkezz időben! Lesz például grillezett sertésagyvelő, csak haladóknak…
 
Én vegán vagyok!
 
Semmi baj, lesz egy egész külön hely, csak neked (Vegan Love), ahol garantáltan mindenféle állati eredetű alapanyag nélkül készülnek az ételek (még azok is, amiknek a neve alapján nem lenne szabad), de máshol is lesz vegán kaja, például az Erhardt Étteremnél tuti befutónak ígérkezik a “Vegán Május” névre keresztelt étel.
 
Én sajnos allergiás vagyok a gluténre, lesz itt egyáltalán bármi, amit ehetek?
 
Igen, lesz, és ezeket az ételeket a fesztivál kalauzban külön jelezni fogjuk, akárcsak a lisztmentes és a vegetáriánus ételeket. A nem jelöltek esetében is érdemes érdeklődni közvetlenül a kiállító éttermeknél, hál’ istennek itthon is egyre többen törődnek az ilyen típusú igényekkel.
 
Én főleg azért mennék ki, mert olyan sokat hallottam már a Michelin csillagos helyekről, szeretném megnézni, hogy mit tudnak!
 
Az össze magyar csillagos étterem kint lesz a Gourmet-n, ettől is egyedülálló a rendezvény. A Borkonyha, a Costes és Costes Downdown, valamint az Onyx ételeit érdemes kipróbálnia azoknak, akik nem jutottak még el ezekbe a nemzetközi szinten is jegyzett éttermekbe. A Borkonyhában a préselt mangalica, a Costes/Costes Downtown tepertőkrémje fűszeres eper csatnival, az Onyxban pedig a mangalica, véres hurka, zöldalma, retek nevű tányér hangzik izgalmasan.
 
 
De ugye nemcsak fővárosi helyek lesznek?
 
Persze hogy nem, itt lesznek a legjobb vidékiek is, egy időben egy helyen, és ezzel sok ezer kilométert spórolhatsz! Az elmaradhatatlan Kistücsök például tokhallal lesz kint (tokhal bodzás íróval, eperrel) és a már említett pájslival, a tavalyi év nagy felfedezettje, a Bori Mami szikár elnevezésű Hurka - Kagyló – Kenyér fogása is jól hangzik. A mádi Percze Étterem töltött káposztája tárkonyos zellerkrémmel és kápiával meg egyenesen kötelező. Jön az Ikon is Debrecenből, nekik a slambucuk ígéretes. A legtöbb vidékit egyébként külön helyszínen, a Stílusos Vidéki Éttermiség udvarában lesz, beleértve a mindig népszerű Anyukám mondtát.
 
Én most megyek először erre a fesztiválra, és nem szeretnék kihagyni semmi fontosat, mit tanácsoltok?
 
Ez esetbe javasoljuk, hogy az évek óta fesztivál kedvencek környékén téblábolj. Az Anyukám mondta, a legendás encsi testvérpár focacciája burratával, sonkával kihagyhatatlan klasszikus már évek óta. Rosensteinék minden évben közimádat tárgyai, nem véletlenül: egzotikus és házias ízeket remek érzékkel kevernek, nem hiányzik a poén sem, de sosem öncélúak. Most ráadásul egy olyan dödölle receptet kutattak föl, hogy le a kalappal. A Kisbíró mangalicapörköltjéhez meg legyen elég annyi, hogy a Bock/Kisbíró ilyen jellegű ételei vasárnapra mindig elfogynak. Ami azért nagyon jó, mert utána nincs más opció, mint hogy összeüssenek egy fantasztikus lecsót, vagy bármit, amihez van kéznél anyag! Kalandra fel!
 
A teljes menühöz klikk ide vagy töltsd le innen egyben.
 

Menü online

Menü pfd letöltés