2016. május 12-15.
millenáris park

10 kérdés - 2x10 válasz a Gourmet Fesztiválról 2. rész

2013.05.24. 12:38

A Gourmet Fesztivál két házigazdájától, Mautner Zsófitól és Jókuti Andrástól, akik a fesztivál talán legszorgalmasabb látogatói, hiszen az első alkalomtól kezdve kint töltik minden idejüket. A második 5 kérdés.
A tökéletes kóstolóstratégiától a gulyásforradalomig, minden kiderül az országos, óriási, spontán degusztációs menüről.

6. Ha nagy a meleg, a legjobb frissítő?

Mautner Zsófi (MZs): Kőteleki Kaptár mézes bodzaszörp. Frici fröccs Gerééknél. Kovászos uborka jégkrém a Borkonyhától (tavaly szerintem ez volt az egyik legeredetibb gondolat, imádtam).

Jókuti András (JA): Ha a Salon megint hoz valami friss, gyümölcsös levest, az kihagyhatatlan. Szörpök és fröccsök minden mennyiségben. És egy kis pacal.

7. Idén mi lesz a legnépszerűbb trend?

Mzs: Gondolom, sokan jönnek hamburgerrel (én a Gourmet fesztiválon sokkal jobban értékelném az eredeti, karakteres ételeket).

JA: Szerintem a gulyás! :) De a lényeg az, hogy mindenki a divatoknak megfelelés helyett olyat hozzon, ami megfelelően reprezentálja, bemutatja az éttermét. A vendégeknél pedig remélem, hogy lesz valami sláger ruhadarab.

8. Milyen neked a tökéletes gulyás?

Mzs: Sűrű, tartalmas, házias.

JA: Egyértelműen csakis olyan, amit anyukám csinál! Köménymaggal, omlós marhahússal, lábszárból vagy marhapofából, benne csipetke és krumpli is! És hozzá rengeteg zöld erőspaprika.

9. Milyen kóstolgatási stratégiát javasolsz?

Mzs: Először mindig körbejárom az egész fesztivált, felmérem a terepet, megnézem az ételeket. Utána megtervezem a kóstolás ívét: a könnyebb, üdébb ízek felől haladok az összetettebb, nehezebb fogások felé.

JA: Teljesen egyetértek Zsófival, nálam is mindig ez a terv, aztán marad az össze-vissza kóstolgatás találomra, egy desszert után egy főétel, aztán egy habzóbor és egy leves. Közben egy kis fagyi. Én pont azt szeretem, hogy itt nincsenek szabályok, az egész egy óriási, spontán degusztációs menü az ország legjobb éttermeiből, ahol soha nem néz szigorúan a pincér, akármit csinálok.

10. Milyen tematikát szeretnél jövőre?

MZs: Főzeléket. Szerintem nem ez lesz. (B opció: töltött paprika)

JA: Mindenképp valami magyarost, de olyat, ami talán több lehetőséget nyit meg. Bár ki tudja, hogy mennyire indul be a séfek fantáziája az idei, kötöttebb témára, könnyen lehet, hogy kitör a gulyásforradalom.