10 kérdés - 2x10 válasz a Gourmet Fesztiválról 1. rész

2013.05.23. 16:11

A Gourmet Fesztivál két házigazdájától, Mautner Zsófitól és Jókuti Andrástól, akik a fesztivál talán legszorgalmasabb látogatói, hiszen az első alkalomtól kezdve kint töltik minden idejüket. Az első 5 kérdés. Az eddigi kedvencektől a legjobban várt programokig, sertésbontás és pacalparbáj, na és értékes öltözködési tippek.

1. Mi volt az eddigi kedvenc fogásod?

Mautner Zsófi (Mzs): Wolf András (Salon étterem) hideg egreslevese a tavalyi Gourmet-n. Eredeti volt, izgalmas, és irtó jól esett a nagy melegben.  De nagyon szerettem az összes főzeléket, Rosensteinék mentás töltött paprikáját, az Aranyszarvas grillezett oldalasát, a Borkonyha csillagos színvonalú galambmelllét, és vasárnap este Bíró Lajos maradék kolbászos lecsóját.

Jókuti András (JA): Annak van egy különleges varázsa, amikor az éttermek vasárnap este a maradékokból kreálnak teljesen spontán új ételeket, gyakran akár úgy is, hogy egymásnál vendégszerepelnek. Így került például Takács Lajos a Salon vagy a Bock bisztró standjába. De hogy konkrét ételeket is felidézzek: a Baldaszti szardellás zöldbabfőzeléke, a Mandula érlelt marhaoldalas sufnudlival, az Anyukám mondta toszkán pacalja és a 67 borjúmája.

2. Mit vársz legjobban az ideiből?

MZs: A Bíró-Segal padlizsántusát szombaton este. Joseph Viola francia pástétomkirály bemutatóját pénteken. Hogy mit hoz idén az Anyukám mondta. Arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy a három vidéki étterem séfje (Ikon, Tiszavirág, Chianti) mit művel majd a színpadon galuska témára (péntek). A szombati sajtworkshopot. Hogy hogyan fog Péter Anna “szépen” felbontani egy fél sertést, Hogy milyen twin-szettekben jelenik meg a műsorvezető páros.

JA: Legjobban a bőség zavarát, azt a kellemes kétségbeesést, hogy akkor idén már megint nem lesz esélyem végigkóstolni a teljes kínálatot, na meg a tervezgetést, hogy merre induljak, milyen stratégiával kóstolgassak, ami persze soha nem működik, marad mindig a teljesen spontán, ad hoc nézelődés. A színpadon rengeteg izgalom lesz, a sertésbontástól a borkóstolókig, és biztos, hogy idén is hoz frissítő mézes szörpöket a Kőteleki Kaptár, remélhetőleg nagykörűi cseresznyét is. Na és persze az is vicces, hogy három lépésenként szembejön egy séf. És azt, hogy milyen ruhákat kell felvennem idén, Zsófi ugyanis mindig megüzeni, hogy mi a „kötelező” viselet a színpadon.

3. Eddigi legjobb színpadi program?

MZs: A Bíró-Segal pacalpárbaj. Emlékezetes maradt számomra a francia Jean-Marc Notelet fűszerbemutatója is, és Molnár Attiláék baristashow-ja is szuper volt.

JA: A pacalpárbaj, nem is lehet kérdés, a két séf meglehetősen vicces volt, idén is izgalmasnak ígérkezik az összecsapásuk. De a boros beszélgetések, bemutatók is érdekesek voltak, például Isabelle Legeron, Master of Wine kóstolóval összekötött előadása.

4. Mi a három jelző, ami eszedbe jut a Gourmet-ról?

MZs: Hangulatos. Háromnapos. Világevő.:)

JA: A modorosblog stílusában azt mondanám, hogy ízorgia, illatkavalkád, fenséges falatok, de ehelyett (főleg mivel egyik sem jelző) inkább: országos, kihagyhatatlan, változatos.

5. Öltözködési tanács?

MZs: Lapos cipő, bő szoknya/nadrág, pároknak tone in tone

JA: Divattippekkel talán nem hozakodnék elő, de biztos, hogy nem olyan felső, amin nagyon feltűnő, ha leesszük (azaz legyen pl mintás), és valami vízálló cipő és/vagy dzseki, hogy nehogy el kelljen menekülni, ha véletlenül jön egy zivatar.