Deftones (USA)

Ez egy korábbi év programja ... :(

A friss programot keresdd a fenti linkeken! :)

Kik ők?

A kaliforniai Sacramentót állandóan beterítő napfény árnyékában a kilencvenes évek hajnalán megalakult metálbanda karrierje iskolapéldaként szolgálhat a keményzenében kezdő boardolóknak. Egy önfeledt gördeszkázást megszakító misztikus gázolást követően az alig tizenöt éves Stephen Carpenter több hónapot tolószékben töltve képezte ki magát a világ egyik legkeményebb gitárosává az Anthrax, a Stormtroopers of Death és a Metallica tabulatúráit tanulmányozva, majd középiskolás zenekarát újraépítve alapította meg a Deftonest, amely a közben formálódó nu metal-közösség egyik legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát a kilencvenes években. A Deftones 1995 és 2000 között olyan formabontó, különleges hangokkal átszabdaló anyagokat rakott össze, mint a Soundgardent és a Panterát is sikerre vivő Terry Date producer felügyeletével elkészített Adrenaline. Szintén hangos siker volt a My Own Summerrel és a Be Quiet and Drive című himnuszokkal megerősített Around The Fur is, mely egyébként Madonna egyik kedvenc albuma.

Legfontosabb pillanat

A két startlövés után a Stephen Carpenter gitárosból, Chi Cheng basszerosból, Abe Cunningham dobosból, Frank Delgado samplermesterből és Chino Moreno sikolyénekesből összeállt Deftones 2000-ben adta ki a zenekar védjegyének számító albumát, a White Ponyt. A White Pony kultikus státuszra tett szert nemcsak a formabontó fémzenei újdonságokra nyitott hallgatók körében. Ettől kezdve mindenki számára világos volt, hogy a Deftones maga mögött hagyta a Limp Bizkit-es és kornos divathullámot, és inkább nyitott a Faith No More, a Cure és a Smiths vagy a Tool által közvetített irányzatok felé. Erről a váltásról árulkodnak a 2000-es években megjelent Deftones-albumok: a 2003-as Minerva álnéven is ismert cím nélküli lemez és a négy évvel ezelőtt megjelent Saturday Night Wrist.

Amit érdemes tudni

A Saturday Night Wrist megjelenésének évében a Deftones még kiadott egy, az együttes élettapasztalatait összefoglaló, koncertvillanásokban is gazdag DVD-t. A School Of Brilliant Things dokumentumfilm-szerűen mutatta be a fanatikus rajongótáboral rendelkező zenekar nu métal-akadémiáját, mely a 2010-es tavaszi-nyári szemeszterben megújulva új hangokkal várta régi és új hallgatóit.
Tavaly a Deftones Diamond Eyes című új lemezével járta a világot, és idén sem vesz vissza a tempóból. 2011-ben a legnagyobb helyszíneket felölelő világkörüli turnéjának keretében a Deftones Magyarországra is ellátogat.

Legfontosabb számok

Change (In the House of Flies), My Own Summer, Diamond Eyes