Björk (ISL)

Ez egy korábbi év programja ... :(

A friss programot keresdd a fenti linkeken! :)

Ki ő?

Észak csillaga, Izland ajándéka a világnak, minden idők legkarizmatikusabb és legtitokzatosabb alternatív popsztárja, időtlen pop-, film-, és divatikon, akire még akkor is emlékezni fognak, amikor a világon nem lesz más csak hamu és pernye. Abból az országból érkezett, ahol legalább annyi kiváló együttes és előadóművész jut egy főre, mint gejzír vagy vulkán. Semmihez sem hasonlítható, a természet ősi, plasztikus erejét megformáló, minden korosztályt megigéző hangjáért és ultradramatikus dalaiért több millióan rajonganak világszerte. Művészetét lehetetlen egyetlen műfaji kategória szerint meghatározni, hiszen szinte minden olyan elemi csodát magába foglal, amit a rock, a jazz, a folk, az elektronika vagy a klasszikus zene világában elragadónak találunk.

Legfontosabb pillanat

Björk mindössze alig múlt tizenegy éves, amikor megjelent első önálló albuma. Húszas éveiben a The Sugarcubes zenekart erősítette, első átütő szólóalbuma pedig 1993-ban jelent meg, és az Egyesült Királyságban kétszeres, még az USA-ban egyszeres platinalemez lett. Ezt követően még hat nagylemezt készített el, melyekből tizenöt millió példánynál is többet adtak el világszerte, összesen tizenkétszer jelölték Grammy-re, négy BRIT zenei díjat és ugyanennyi MTV Music Video Award-ot nyert, tavaly pedig megkapta a Svéd Királyi Zeneakadémiától a zenei Nobel-díjat, a Polar Music Prize-t. Mindezek mellett 2000-ben őt választotta a Cannes-i Filmfesztivál zsűrije a legjobb színésznőnek Lars von Trier kultikus filmjében, a Táncos a sötétben című alkotásban nyújtott megrendítő alakításáért.

Amit érdemes tudni

Négy év csend után idén októberben jelent meg Björk legújabb lemeze, a Biophilia, amely inkább egy fantasztikus zeneművészeti projekt, mintsem egy hagyományos stúdióalbum: a művésznő állítása szerint a Biophilia nagy részét iPad-en komponálta meg, és ennek megfelelően minden dalhoz külön iPad / iPhone alkalmazásokat társított, sőt egyes számokban még egyedi fejlesztésű hangszerek is megszólalnak, így nem kell mondani, hogy Björk első Soundos jelenése mind hangban, mind pedig látványban lélegzetelállítóan izgalmasnak ígérkezik.

Legfontosabb számok


Human Behaviour, Hyperballad, It's Oh So Quiet, Pagan Poetry, All Is Full of Love